De geschiedenis van de computer begon eigenlijk met de geschiedenis van het  rekenen.

Vroeger hadden mensen hulp middelen ontwikkeld voor berekeningen die niet zo makkelijk uit het hoofd konden worden uitgevoerd. De eenvoudigste manier was het opstellen van een aantal getallen en het proberen van deze getallen correct op te tellen. Ook werd er wel is een kerfstok gebruikt. Dat is een soort mesje waarmee je sneetjes kan maken in bijvoorbeeld een muur. Je kan het ook zien als turven. Daarna werd het telraam uitgevonden. Toen de behoefte aan lastige berekeningen steeds groter werd, ontwikkelde men tabellen met hulpgegevens.

 

In het Verenigd Koninkrijk waren in verband met de  scheepvaart veel menselijke computers ontstaan. Deze mensen maakten tabellen voor navigatie doeleinden ook wel plaatsbepaling op zee genoemd.

 

Charles Babbage, een wiskundige, was erg geïnteresseerd in astronomie (wetenschapper die zich bezig houd met sterrenkunde). Het vervelende voor een astronoom was het feit dat er in iedere tabel onvermijdelijke fouten zaten. Babbage vroeg zich af of de tabellen niet machinaal gegenereerd konden worden. Hiervoor bedacht hij in 1822 de differentiemachine: Een machine die veel tabellen in veel termen kon uitschrijven. Babbage begon met het bouwen ervan, maar dat viel niet mee.

De tandwiel techniek was nog niet geavanceerd genoeg om tot een goed resultaat te komen. Verder veranderde Babbage ook steeds het ontwerp van de machine.

 

Aldus kwam hij in 1833 met de analytische machine. Deze machine zou moeten werken met de invoer van ponskaarten (dat zijn kaarten waar informatie op staat die de computer verwerkt).

Hiermee zouden wiskundige berekeningen mee kunnen worden uitgevoerd. Deze machine werd toen gezien over het algemeen voor een onderwerp van de computer. Omdat het alleen nog maar op papier stond moest Babbage iemand vinden die zijn ideeën realiteit zou kunnen maken. Daarvoor vond hij: Ada Augusta een enthousiaste amateur wiskundige. Ada schreef hele blaadjes vol instructies voor de analytische machine. Ada was dus eigenlijk de aller eerste programmeur.

Helaas heeft babbage nooit zijn machine kunnen voltooien. 

 

Door de Tweede Wereldoorlog ging de ontwikkeling van de computers opeens erg hard.

In het Verenigd Koninkrijk werd gebruik gemaakt van de Colosses  (Word gezien als de eerste elektronische computer) Hiermee werd gebruik gemaakt om berichten te kunnen kraken die met de Duitse Codeermachine vercijferd waren. De Colosses werd ontwikkeld door Tommy Flowers. Het was de aller eerste elektronische computer die gebruik maakte van elektronenbuizen.

De eerste computer in de VS, genaamd de ENIAC (Elektronic Numerical Integrator And Calculator).

Deze computer was zo groot, dat hij enkele klaslokalen in beslag nam. Deze computer bevatte 18.000 buizen, 70.000 weerstanden ( Een weerstand is een elektronisch onderdeel die een eigenschap van een elektrische weerstand heeft ), 10.000 condensatoren ( Elektronisch onderdeel die elektronische ladingen opslaat), en 6000 verschillende schakelaars. Deze computer gebruikte evenveel energie als een zware locomotief. Op 7 augustus 1944 wordt op de universiteit van Harvard door een             IBM-Onderzoeker, genaamd Howard Aiken de eerste programmeerbare rekenmachine gepresenteerd.

 

De computer zou erg groot, zwaar en duur worden omdat de onderdelen nog niet in het klein konden worden gemaakt. Daarom waren de computers ook alleen nog in het bezit van de regering en de overheid en grote bedrijven. De computers waren al een stuk kleiner toen in 1947 de transistor werd uitgevonden( een transistor dient om elektronische signalen te versterken of door te sturen).

De mensen dachten dat er wereld wijd niet meer dan 7 computers nodig zouden zijn. Het tijdschrift “popular machanics”  beweerde dat er ooit een computer zou komen die maar 1500 kilo zou wegen.

 

Met de enorme ontwikkeling van elektronica konden computers een stuk kleiner worden en krachtiger, daardoor werd alles ook goedkoper.

De eerste thuis computers waren klein en goedkoop genoeg om door de consumenten gekocht te kunnen worden, maar nog lang niet zo krachtig als nu.

Maak jouw eigen website met JouwWeb